Kirpputori löytö
Siinä se nyt on, vanha Singer-ompelukone. Olen pitkään haaveillut Singerin jaloista josta tekisin pöydän, mutta nyt oli kirpputorilla todella hieno ja toimiva Singer. Tämä on niin kaunis, että annan olla sen tuollasena ja ihan olohuoneeseen tämän sijoitin. Tuskinpa sillä mitään ompelen, mutta kyllä sillä voisi ommella, esim. nahkaa.
Koskaan ennen en tällaisella koneella ole ommellut mitään. Mummollani oli juuri tai melkein tällainen ja siksi näen tässä hyvin paljon nostalgiaa ja siksi sen kai ostinkin.
Puinen pöytäosa on suhteellisen hyväkuntoinen ja koristeet myös, ainoastaan tuosta edestä, jossa käsi on kulkenut on kuviot hävinneet.
Tämä koristelu on aivan uskomatonta, koristeita ei ole vain etupuolella, vaan sisällä ja takana.
En tiedä mitä tuon koristeellisen metalli läpän alla on, mutta nyt vasta huomasin nämä koristeet takana ja kun kone on jo paikallaan kuvaaminen oli vähän hankalaa. Nämä koristeet ovat siis seinää vasten piilossa.
En tiedä mitä tuon koristeellisen metalli läpän alla on, mutta nyt vasta huomasin nämä koristeet takana ja kun kone on jo paikallaan kuvaaminen oli vähän hankalaa. Nämä koristeet ovat siis seinää vasten piilossa.
Tähän kuuluu myös "kooppa" jonka alle koneen voi piilottaa, mutta minä en sitä piilota. Tämä saa olla koristeena ja vastapainona muuten lähes modernille sisustukselle.
Kaikki osat on tallessa, jopa käyttöohjekirjanen, siinä on vuosiluku 1927, siis 86-vuotias, jos oikein laskin.
Tunnen tehneeni todella hyvät kaupat, en voi muuta kuin ihailla sitä.
Kyllä olet hienon löydön tehnyt.
VastaaPoistaItse muistan ommelleeni koulussa ensimmäisellä ja toisella luokalla tuollaisella "polkukoneella". Mieleen on jäänyt se miten loistavan tikin kone teki ja miten mukavaa sillä oli ommella :)
Nyt lyllä muistini petti pahan kerran, olenhan minäkin ommellut tuollaisella tai vastaavalla, koulussa ja olihan meillä kotonakin poljettava Tikkakoski.
PoistaHieno löytö. Minulla on kanssa Singeri olohuoneessa. Aikalailla saman näköinen. Ohjekirjassa ei ole etukantta joten en tiedä vuosilukua... kone on miehen kotoa ja ihan toimiva. Metallilevyssä on numerosarja Y3698139
VastaaPoistaTässä koneessa on numerot Y5103268, tuosta päätellen sinun koneesi on vanhempi. On ne ennen tehneet perusteellisesti, noita kuvioita olen ihmetellyt ja niiden paljoutta, onnelksi ovat hyvin säilyneet.
Poistakaunis on.
VastaaPoistaNiin minäkin tykkään, ihan olen "täpinöissä" ollut koko päivän. Ihanaa omistaa kaunis vanha tavara, jolla on jotakin kerrottavaa.
PoistaTuo Singer on tosiaan kauniisti koristeltu ja näyttää hyväkuntoiselta. Minun lapsuudenkodissani oli poljettava Tikka ompelukone ja sillä huristelin niin, että oli langat välillä solmussa ja äiti täytyi hälyttää apuun. Hieno löytö ja sopii paraatipaikalle.
VastaaPoistaNyt muistankin, kun meilläkin oli se Tikka tai Tikkakoski, puhutaan varmaan samasta koneesta. Siinä meni helposti langat sekaisin, eikä meinanneet millään selvitä.
PoistaAivan ihana on:)
VastaaPoistaNiin on. Onneksi miehenikin sen hyväksyi, aluksi sanoi, että ei mitään vanhaa ryönää, mutta nyt taitaa tykätä.
Poistaolen iloinen ja innoissani löydöstäsi Seija, minkä aarten olet löytänytkään! koneella on ollut varmaan ilo ommella, niin kauniisti se on koristeltu. "vanhaan hyvään aikaan" vaan osattiin antaa arvoa kauneudelle, tarve-esineet kuten talotkin koristeltiin kauniisti. luulenpa sinun joku päivä ottavan koneen vielä käyttöökin. sain - 80 luvulla tätini miehen vanhan samantyylisen koneen, hän teki sillä nahkatöitä.
VastaaPoistamukavaa viikonloppua, aurinkoa ainakin riittää:))
Käytössä tämä on ollut ainakin -80 luvulla, mukana oli kuitti ompelukonekorjaamosta vuodelta 1988, 260mk oli maksanut korjaus.
PoistaMukavaa viikonloppua!
Onpa upea kone! Nykyisistä ompelukoneista ei oikein ole koristeeksi :D
VastaaPoistaEipä taida olla, tai eihän sitä tiedä miten antiikkia nämä nykyiset hienot tietokoneompelukoneet ovat 100 vuoden kuluttua. Mikä on koristeellista silloin, tai ymmärretäänkö ollenkaan sanaa koristeellinen. Kestääkö enään mikään 100 vuotta, se on sitten toinen juttu.
PoistaUpeessa kunnossa oleva Singer. Oikeen wanhan ajan Kaunotar.
VastaaPoistaTajusin tuossa edelliseen vastatessa, että onkohan tämän ajan ihmiset viimeiset, jotka voivat nauttia vanhoista tavaroista. Nykyajan tavarat ei kestä 100 vuotta kuten entisaikojen tavarat, jotka nyt ovat antiikkia. Tietenkin nämä nyt jo antiikkiset kestävät vielä vaikka kuinka kauan, jos niitä säilytetään oikein ja osataan arvostaa.
PoistaOletpa löytänyt todella hienon yksilön. Noin koristeellista en ole aiemmin nähnytkään. Meillä on anoppini Singer, ilmeisesti uudempi malli, koska ei ole noin koristeellinen. Kone toimii yhä, mutta meillä se on lähinnä koristeena ja tällä hetkellä myös pikkupöytänä olohuoneessa. Itse koneen olen laskenut pöydän alle suojaan.
VastaaPoistaOlen todella onnellinen tästä löydöstä. Ostin sen pelastusarmeijan kirpputorilta ja siinä on yleensä tosi hyvää tavaraa. Siihen lahjoitetaan luultavasti usein kuolinpesiä, kun siinä on joskun todella upeita huonekaluja, 40-50-luvun peilipiironki ei ole mitenkään harvinainen. Joskus harmittaa kun ei voi jotain sellaista hankkia, mutta tuo oli sopiva sijoitettava, oli juuri sille sopiva paikka.
PoistaHieno ostos! Ihania nuo värikkäät kuviot ja tuo kohokuviointi myös.
VastaaPoistaEnnen on nähty vaivaa. Olen siitä tosi iloinen. Tämä "stailaaminen" taitaa olla muotisana ja minäkin taisin nyt sitten stailata vähän tätä konetta, kun laitoin sen pöydälle yhden kukan ja lampun, sopivat mielestäni siihen.
PoistaOi kun ihana tuo ompelukone :)
VastaaPoistaNiin on, tykkään siitä edelleen.
PoistaHei Seija!
VastaaPoistaTäällä kaima kirjoittelee, itsekin juuri viimeviikolla löysin pelastusarmeijan kirpputorilta vanhan singerin se on väriltään ruskea ja tosi hyvin säilynyt, pöytäpinta on kaunis, muuten kone tietysti musta mutta ei ihan noin koristeellinen kun sinun löytämäsi. Koneessa numerosarja EK861751 luulisin olevan hieman uudempaa mallia tämän koneen koskapa rautajalatkin ovat ruskeat väriltään ja kone painaa todella paljon - siinä tarvittiin vahvaa miestäni sitä kuljettamaan. Koneessani ei ole sitä koppaa ja valitettavasti siitä oli hävinnyt se metallilevy mihin puola laitetaan eli aukko siinä päällä nyt ilman sitä levyä - jostain yritän sitä etsiskellä. jos joku tietää tämän koneen vuosiluvun tai omistaa samanlaisen niin voit ottaa yhteyttä sähköpostiini. seija.kiviranta@suomi24.fi
Minusta myös tuntuu, että ne ruskea jalkaiset ovat uudempaa mallia. Toivottavasti saat sen puuttuvan levyn siihen ja joku tietää kuinka vanha koneesi on. Hyvää kevättä toivoo kaimasi!
PoistaHei Seija-kaima!
VastaaPoistaOlen myös ostanut vanhan polkusingerin viimeviikolla - pöydän väri ruskea - kone on musta ja kultakoristeltu - luultavasti koneeni on uudempaa mallia kuin sinun ostamasi helmi. Tykkään omastani kuitenkin tosi paljon - meillä se on myös saanut paikan olohuoneessa. Olisi kyllä kiva tietää minkäikäinen koneeni on - yritän selvittää. "Frilla kirjoitti"
Onnea koneelesi, toivottavasti olet saanut selville minkä ikäinen koneesi. Minä en ole kovinkaan perehtynyt niiden ikään, minun koneeni mukana oli ohjekirjanen, josta tiedän kuinka vanha seon.
VastaaPoistaArvoisan oloinen värkki, tuo Singer.. Meillä oli 60-luvulla paljon pelkistetympi malli tuollaisesta. Me kakrut saimme polkea sitä tyhjänä sielumme kyllyydestä. Minulla on hyvin elävä muisto, kuinka varsin hämmästyneenä tuijotin verestä punaista etusormeni päätä, ja ihmettelin, että miten se nyt tuollai... Muuten niin kiltti kone...
VastaaPoistaJa hui! kun miettii, kuinka tärkeä ja tehokas tuo kapine on aikanaan ollut, niin aivan päätä huimaa. On se niin paljon auttanut kotitalouksissa.. ei olisi kansa muuten ollut niin hyvin vaatetettu.
Ja muista laittaa vaseliinia johonkin rattaaseen, jos ne sitä vaatii :)
Kyllä se on arvokas värkki. Olen minäkin joskus (lapsena) ommellut sormilleni, mutta kyllä se kertakin on riittänyt. Niin, kyllä poljettavilla koneilla on tosiaan ommeltu paljon ja on varmasti olleet aikansa ihme ja vastanneet nykypäivän tietokone ompelukonetta. Kaupastahan ei juurikaan vaatteita ostettu tai saanut, maaseudulla varsinkaan. Tuntuu olevan hyvin rasvattukin tämä kone, mutta tuskin sillä paljonkaan ompelen, annan sille ansaitut eläkepäivät. Minulla on kaksi eri ikäistä sähkökonetta, mutta aika hepposia ne on esim. nahalle, voi olla, että siinä käännyt eläkeläisen puoleen.
PoistaHei! Sinulla sattuu olemaan sama kone, vain vähän reilu sata kpl nuorempi. Yritän selvittää koneen alkuperää mutta maasta en ole saanut vielä täyttä varmuutta mutta epäilen vahvasti Elisabethport New Jersey USA. Osaatko sanoa kun sinulla näytti tuo ohjekirja olevan, itselläni sitä ei ole. Olisipa ihana saada siitä kopio, sellaisesta olisi varmasti apua alkaessani käyttämään laitetta omaksi ilokseni. :) T.Heidi
VastaaPoistaOnnittelut koneestasi. Tuossa ohjekirjasessa ei ole mainintaa alkuperämaasta, mutta minulla on myös sellainen käsitys, että olisi USA. Voisin kyllä kopioida kirjasen kuluja vastaan. Lähetä nimesi ja osoitteesi s-postilla seijanneli@gmail.com
PoistaLöysin netistä tietoa alkuperästä, katso linkki postauksen lopusta.
PoistaMoi!
VastaaPoistaMinullakin on samanlainen toimiva, poljettava Singer. Katselin vähän nettiä ja kysy.fi- sivuilla oli seuraavat ohjeet: "Seuraavilta sivuilta löytyvät tiedot Singer ompelukoneiden sarjanumero merkinnöistä, joiden perusteella saa selville koneen iän. Aikaväliltä 1850-1870 sarjanumeroita ei ole saatavissa:
http://www.singerco.com/support/model_number.html
http://www.singerco.com/support/serial_numbers.html
Seuraavassa teoksessa on myös vanhojen Singer-ompelukoneiden kuvia ja valmistusajankohtia:
Willberg, Leena,Ompelukone - ensimmäinen kodinkone,Tampere,1988."
Toivottavasti saatte omienne valmistusvuodet selville - minun koneeni on tehty 1927.
-Anja