tiistai 8. elokuuta 2017

Kesän kuulumisia

Kylläpä kesä on mennyt nopeasti. Piha on muuttunut ihan mukavasti vihreämmäksi. En olisi uskonut keväällä, että siitä "kynnöspellosta" jotain vihertää tämän kesän aikana. 


Jaloangervot kukkivat, vaikka vain muutaman kukan. Kokeilin tässä ensin kuunliljoja, mutta tuntui olevan liian aurinkoinen paikka.   


Hopeapeippi on nopeakasvuinen ja se peittää jo ison alueen. Kaikki havut ja maanpeittokasvit lähtivät hyvin alkuun.


Vielä on multaa näkyvillä, mutta ensikesänä voi olla jo ahdasta.


Tykkään tästä kumpareesta kovasti, vaikka en saanut tätä ihan rikkaruohottomaksi, yritin kyllä. 


Tuulimyllyn viereen istutin maanpeittokasveja, pitäisi sitten joskus kasvaa kivien päälle.


Kärhöt tekivät muutamia kukkia. Laitoin kuoppaan istuttaessa kanankakkaa, muuten en ole niitä tänä kesänä uskaltanut lannoittaa. Ajattelin, että saa tehdä rauhassa juuria, jos sitten ensikesänä antaisin kukituslannoitetta ja sitten kukkisivat enemmän. 
Forssa on 3-vyöhykettä ja isokukkaisetkärhöt ovat enimmäkseen 1-3 vyöhykeellä viihtyviä. Viinikärhöt viihtyvät 5-vyöhykettä myöten. Tässä on neljä kärhöä, kolme niistä on viinikärhöä ja vain yksi valkoinen isokukainen, joka kukki jo aikaisemmin ihan muutaman kukan.   


Aika sekaisen näköinen tuo penkki kun perennat ovat niin pieniä.


Olen tekemässä toista kukkapenkkiä, johon tulee perennoja ja ehkä jokin pensas. Saa nähdä saanko naapurilta jotakin syksynpänä, tai mitä löydän puutarhalta, jonka löysimme Tammelasta, on parempi kuin puutarhamyymälät. Tuo oikealla oleva penkki menee ehkä uusiksi ja kasvit voi järjestyä uudestaan tuon uuden penkin kanssa.


Tuossa oikealla on Zilga viiniköynnös, se on lähtenyt hyvin kasvuun. Takana on piippuköynnös, se on aluksi hidaskasvuinen, mutta alkuun päästyään kasvaa hyvin, meillä ehkä ensikesänä. Vasemmalla puolen on kuusama, se lähtee myös hitaasti alkuun. Onneksi daalia kukkii ja kasvaa hyvin.   
                                             

En tuonut Helsingistä mitään muuta kasvia kuin tämän daalian juuren. Sen sain eräältä mökkinaapurilta jo vuosia sitten. Viime kesänä se kukki parvekkeella, sen jälkeen kun mökki myytiin. Täällä on onneksi hyvä varasto, jossa on sopiva lämpötila, siellä se voi talvehtia En ole koskaan aikaisemmin tykännyt petunioista, mutta nyt tykkään. Tässä kuistilla on niille hyvät olosuhteet. Kuisti on etelänpuolella ja siinä on leveät räystäät, sade ei pääse siinä niitä piiskaamaan.


12 kommenttia:

 1. Kaunista jo näin ensimmäisenä kesänä ja ensi kesänä kaikki varmasti röyhähtää entistä runsaampaan kasvuun. Pian ei rikkaruohoille löydy enää tilaa. Tuo teidän laattakäytävä on todella hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between, kyllä nuo rikkaruohot taitaa löytää paikkansa. Tykätään itsekin polusta.

   Poista
 2. Oletpa saanut jo pihasi reheväksi! Kuvatkin ovat hyviä. Olemme me puutarhaihmiset pihojemme luomisessa erilaisia. Lukaisehan pari tämänpäiväistä kirjoitustani. http://www.annelipunneli. blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on tätä itsekin ihmetelty, miten nopeasti se muuttuu. Luin postauksesi oli mielenkiintoisia ajatuksia.

   Poista
 3. tämä kesä on ollut suosiollinen uusien istutusten kannalta, vettä ja sopivasti lämpöä on riittänyt kasvun vauhdittamiseen. komppaan betweeniä, laattakäytävä on todella taidokkaasti ja hyvällä maulla tehty.
  mukavia elokuun päiviä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, vettä on saatu taivaalta ihan kiitettävästi, uudet taimet tarvitsee vettä, minä en ole helteitä kaivannut.
   Kiitos vaan polun kehuista, olemme siihen tyytyväisiä itsekin.
   Hyvää elokuuta sinulle myös!

   Poista
 4. Onpa aivan ihana pihapolku! Kovasti olette ehtineet jo tehdä. Meillä myös pihan rakentaminen menossa... Tänä kesänä aloin esittelemään meidän pihaprojektia blogissa www.keittiojapuutarha.wordpress.com. Tein myös pihapolkua tänä vuonna, mutta se ei ole vielä noin valmiin näköinen kuin teidän :)

  Aivan ihania myös nuo sinun tekemät korut!

  Keittiö ja Puutarha/ Mirva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun tulit blogiini. Kävin katsomassa pihaasi, siellä olikin isommat projektit meneillään. Rinnetontti on siitä kiva kun voi tehdä portaita ja pengerryksiä. Tulee varmasti hyvän näköinen kun valmistuu.
   Meillä oli aivan tyhjä ja tasainen piha, siihem oli helppo alkaa tekemään ja saatiinkin siihen aika nopeasti jotakin.

   Poista
 5. Katso edellinen postaus siellä on minulla sinulle haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Tuo vie jonkin verran aikaa, mutta katson mitä voin tehdä. Saattaa kestää jonkin aikaa.

   Poista
 6. Mukava blogi sinulla. Mielenkiintoinen seurata aiemmista postauksista projektin etenemistä. Kovasti olette töitä tehneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana. Ensimmäinen kesä tässä pihassa ja pihalla ei ollut juuri mitään. Oli helppo alkaa kun ei tarvinnut ottaa mitään pois. Talvi oli aikaa suunnitella, mahdollisimman helppohoitoiseksi tätä on yritetty, en tiedä onnistuiko.

   Poista