keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Uusi harrastus

Olen pitkään halunnut kokeilla keramiikkaa ja syksyllä sitten ilmoittauduin Työväenopiston kurssille. Koskaan en ollut saveen tuossa tarkoituksessa koskenut. Minulla oli mielessä kaikenlaiset patsaat, että niitä olisi kiva muovailla, mutta eihän se niin yksinkertaista ollut. Savilaatuja on ensinnäkin vaikka kuinka paljon ja yksi soveltuu yhteen ja toinen toiseen tekniikkaan. Sitten on poltot ja lasitukset ja saven paksuus, miten tehdään patsas, ettei saven paksuus ylitä jotakin määrättyä senttimäärää. 
Siinäpä pulma. 
Mutta ei hätää meillä on hyvä opetteja joka aloitti tällaisen täysin noviisin kanssa aivan perustekijöistä, nipistelemällä tehdystä kupista, näin sain tuntuman saveen. Kaikki tekniikat käydään läpi sitten vasta voi alkaa itse "säveltämään". 
Lasitukset ovatkin sitten taiteenlaji itsessään. Nyt olen saanut vähän tuntumaa kuppien tekoon ja niiden lasittamiseen. Savi näissä oli punasavea joka menee poltossa tummemmaksi ja lasituksesta tulee myös tummaa.
Opittavaa tässä uudessa harrastuksessani on vaikka kuinka paljon, mutta eipä ehdi pitkästymään. 

,
   Tässä ovat minun ensimmäiset tekeleeni, eipä niistä voi paljonkaan sanoa, ovat aika ankean näköiset. Ensimmäisestä lautasesta yritin saada tasaisen ja symmetrisen, mutta muissa en sitä yrittänytkään. Tuon isoimman kipon reunat kuivui ja alkoivat halkeilla, jännäsin miten ne käyttäytyy poltossa  rikkoutuvatko kokonaan, mutta hyvin kesti, myös lasituksen, oikeastaan siitä tuli aika jännä, ainakin täysin uniikki :)  
Lasitus tuli paljon tummempi kuin kuvittelin, tästä on hyvä alkaa opettelemaan.